Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Motion till Kyrkomötet
2005:3
av Anders Wejryd
Församlingens grundläggande mission

Kyrkomötet

Mot 2005:3

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att efter hörande av andra organ inom Svenska kyrkan bereda en omformulering av 2 kap. 1 § kyrkoordningen för att tydliggöra att kyrkans och församlingens grundläggande väsen är mission.

Motivering

”Församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission.” (Kyrkoordningen 2 kap. 1 §) Vi kan det utantill efter alla församlingsinstruktioner och samtal.

Formuleringen har påverkat vår kyrko- och församlingssyn i god riktning. Samtidigt har många församlingar haft problem med begreppet mission. Det blir konstigt när det skiljs från diakoni. Följer inte diakoni av mission – och måste inte diakoni ligga till grund för varje mission värd namnet? Och vad är det för mission som inte också inbegriper att fira gudstjänst eller undervisning och lärande, så att fler människor vågar se hela sitt liv i trons perspektiv?

Med kyrkoordningens formuleringar finns det risk att mission blir en avgränsad aktivitet. Man kan fastna i att församlingens grundläggande uppgift främst är att sköta om sig själv, hålla statistiken uppe och de trogna på gott humör plus sedan lite utåtriktade kontakter, kanske till och med mest utomlands, genom mission och diakoni.

Kyrkan är till för andra, för att bidra till att Gud får påverka människor och samhällen för rättvisa och nåd. Detta är kyrkans och därmed varje församlings grundläggande sändning över hela jorden. Därför firar vi gudstjänst, tackar och lovar Gud, ber, delar, döper och lyssnar. Därför undervisar och lär vi. Vi människor är skapade för att betjäna varandra, se den andre, bära och bäras. Det vill säga: fira gudstjänst, bedriva undervisning, utöva diakoni. Men vart tog missionen vägen då? Den finns redan i början av formuleringen: ”Församlingens grundläggande mission är att fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva diakoni.” För vad är uppdrag om inte mission, Guds sändning?

Lår oss nu inte jäkta med detta. Den förra formuleringen blev ett bra steg på vägen. en ny behöver vara ordentligt genomtänkt. Jag föreslår att Kyrkostyrelsen får i uppgift att efter hörande av andra organ inom Svenska kyrkan bereda en formulering av kyrkoordningens 2 kap. 1 § för att göra tydligare att kyrkans och församlingens grundläggande väsen är mission.

Växjö den 10 maj 2005

Anders Wejryd

biskop

Previous PageAlla motionerNext Page